The Barn

Brief

To create a garden around a Barn Conversion, where previously there were muddy cattle yards, areas where potato pickers lived in caravans and a general dumping ground for all manner of rubbish. The blank canvass was promising, the area was encircled by a moat on three sides and the new garden was to wrap around the south-facing barn. Stunning views across the valley of the River Roding were to be kept open selectively.

Design Solution

There were a number of level changes that had to be incorporated. The area immediately outside the kitchen and living room was excavated and a wooden deck laid. Two new paved terraces were created, one south-facing with steps out onto the raised garden level and the other to the west of the barn for enjoying on warm summer evenings. Yew hedges were planted to provide instant shelter from the prevailing south-westerly winds. To the west of the barn a gravel garden was created and the moat cleared and de-silted and stocked with fish to take care of any midge larvae. A thatched gazebo is cantilevered over the bank and provides a shady retreat on hot summer days.

Testimonial

I have to be honest, this is my own house and garden. Nevertheless, I hope that the pictures tell their own story.